søndag 2. desember 2012

Ribbe

6-8 pers.
 
Du treng:
2 kg. familieribbe
3 ts. salt
1/2 ts. pepper
2 ss. frisk ingefær, finhakka
1 ts. anisfrø
1 ss. heil nellik
 
Slik gjer du:
1. Lag ruter i svoren: Skjer gjennom svoren og litt ned i spekket med ein skarp, spiss kniv.
Dersom du ruter opp parallelt med ribbebeina blir det lettare å skjere opp fine ribbebetar etter steiking.
Det er lettast å rute svoren når ribba er halvfrossen.
2. Gni ribba med krydder 1-3 dagar før steiking. Skrell og finhakk ingefær og støt anisfrø i ein morter. Gni salt og krydder inn i ribba, og stikk nellikspiker rundt om i kjøttet og svoren.
Pass på at krydderet kjem godt ned mellom svor og bein.
3. Dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig.
Når du skal steike ribba, kan du gjerne gni den inn med væsken som har danna seg i botn av forma.
4. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Putt ein asjett under, slik at ribba er litt høgare på midten.
5. Hell over ca. 2 dl. vatn og dekk langpanna med aluminiumsfolie.
6. Forvarm ovnen til 230 grader. Set langpanna midt i ovnen i ca. 45 minutter.
Då "blåser" ribba seg opp og svoren spriker.
7. Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser temperaturen til 200 grader. Set panna tilbake midt i ovnen og la ribba steike vidare (ca. 1-1,5 time for tynnribbe, og ca. 2-2,5 time for familieribbe).
8. Ofte får ribba sprø svor av seg sjølv. Viss ikkje kan ein sette panna høgare i ovnen og auke temperaturen til 250 grader eller bruk grillen. Følg med så du ikkje brenn svoren.
9. La ribba kvile i ca. 20 minutt slik at kjøttsafta "set seg", og du får ei saftig og god ribbe.

Husk godt tilbehør!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar